Workshop 'zilverklei en vilt' - 1 dag

Helma Lok van Stof&Stiel en Ingeborg Sturre van Siering Edelsmeden hebben een gezamenlijke workshop opgezet waarin hun beide vakgebieden samen komen. Een workshop waarin de deelnemers in 6 uur tijd 2 kleurrijke sieraden maken van vilt in combinatie met zilverklei.

De workshop is in 2 delen: 3 uur voor het maken van vilten onderdelen voor je hanger en/of een vilten collier en 3 uur voor het maken van een basisvorm/basisvormen van zilverklei. Tussen de middag is er pauze en wisselen de deelnemers van locatie (Oldemarkt en Steenwijk). Aan het einde van de middag ga je dan met kleurrijke sieraden naar huis.

Workshop info

Wanneer: datum op aanvraag in overleg met beide ateliers

Duur van de workshop: 2 x 3 uur + 1,5 uur lunch- en wisseltijd (eigen vervoer)

Prijs per persoon: € 130,- *  Per workshop 3-5 personen of op aanvraag in 2 groepen van 3-5 personen

* De prijs is inclusief wol en vezels voor het vilten en 10 gram zilverklei per persoon, gebruik van gereedschappen en koffie, thee met wat lekkers en soep tijdens de lunch – broodjes zelf mee te nemen. Tegen meerprijs is er de mogelijkheid om meer, zilverklei, een collier of andere onderdelen te verwerken. NB: Deze gecombineerde workshop is goedkoper dan de 2 losse workshops te volgen. 

Je kunt kiezen uit verschillende basisvormen (er zijn voorbeelden aanwezig en bij opgave wordt een document toegestuurd ter voorbereiding).  De structuren en kleuren kan je zelf kiezen. Het is wel handig van te voren te bedenken welke basisvorm je kiest, zodat we daar tijdens de workshop niet teveel tijd aan kwijt zijn. Het belangrijkste is om met een mooi resultaat naar huis te gaan.

Basis van de workshop is te spelen met structuren, vormen en kleuren. Hierdoor krijgt ieder sieraad een eigen uitstraling. Er is van alles aanwezig om je sieraad te maken, allerlei kleuren wol en vezels en voor het zilverklei ook vormen om structuren te maken. Bij alles geldt: je kan het zo moeilijk of makkelijk maken als je zelf wilt.

Bij het vilten maakt iedereen een lapje van vilt met de kleuren naar wens. Daarnaast kan je kiezen om een rolletje te maken die je in de zilverklei kan zetten, of een halsketting waar de hanger aan kan hangen. Dit kan vervolgens gecombineerd worden op allerlei manieren met het sieraad wat je van zilverklei maakt. De vormen op de foto zijn voorbeelden. Je kunt ook kiezen voor een andere vorm of structuur.

Ervaring met de vilttechniek is niet nodig. Naast de merinowol, hele zacht wol, zijn er verschillende vezels en zijde lapjes aanwezig die je tijdens het viltproces in de wol kunt meevilten. Dit geeft de extra structuur en bijzondere uitstraling aan het vilt.

vilten collier met 2 hangertjes van zilverklei
rolletje van vilt met verschillende kleuren - schijfje daarvan verwerkt in de hanger
speld - resultaat workshop
voorbeelden van resultaten
vilten collier en hanger met de zilverklei als extra element
van het te vilten lapje kan je een hanger maken en onderdelen voor het zilverklei
previous arrow
next arrow
 
vilten collier met 2 hangertjes van zilverklei
rolletje van vilt met verschillende kleuren - schijfje daarvan verwerkt in de hanger
speld - resultaat workshop
voorbeelden van resultaten
vilten collier en hanger met de zilverklei als extra element
van het te vilten lapje kan je een hanger maken en onderdelen voor het zilverklei
previous arrow
next arrow

Kneedbaar zilver ziet eruit als gewone klei, het voelt ook ongeveer zo, maar bestaat uit zilverstof, water en bindmiddel. Je kan er elke vorm aan geven die je zelf wilt door te boetseren, uitrollen, modelleren, drogen, vijlen, enz. Dit geeft ontzettend veel mogelijkheden bij het maken van je eigen ontwerp. Omdat zilverklei vrij snel uitdroogt kunt je het niet te lang bewerken. Na een tijdje (ca. 20 minuten) wordt de zilverklei droog en wordt het korrelig. Dit is iets te rekken met het toevoegen van water, maar beter is vooraf goed te weten wat je wilt gaan maken. Eventueel kan je van te voren nog oefenen met schoolklei om aan het kleien te wennen, al werkt dit wel anders. Zilverklei is soepeler en gladder van structuur.

Je werkstukken worden tijdens de les afgemaakt/afgebakken, zodat je ze onmiddellijk mee naar huis kan nemen. Aan het einde van de middag heb je dus je eigen gemaakte kleurrijke zilveren sieraad! Opgeven kan bij:

Stof & Stiel – Helma Lok-Hörnemann

Mail: info@stofenstiel.nl
Tel:
06 47458716
Website:
www.stofenstiel.nl
Facebook
Instagram

Siering Edelsmeden – Ingeborg Sturre

Mail: contact@siering.nl
Tel: 06 29381482
Website:
www.siering.nl
Facebook
Instagram